100-100-100

Zo heet de actie waarin we met 100 deelnemers, 100 dagen proberen, 100% restafvalvrij te leven (kijk eens op goes.100-100-100.nl). De actie gaat per 1 februari van start. Omdat ik als wethouder verantwoordelijk ben voor de afvalinzameling heb ik besloten ook mee te doen. En natuurlijk wil ik geen slecht figuur slaan, dus ik ga ervoor om een goed resultaat te halen!

Zoals u wellicht weet, gaan we in de gemeente Goes per 1 juli 2018 over op een ander systeem van afvalinzameling, met de bedoeling dat er minder restafval in de grijze bak wordt aangeleverd. Het systeem heet Diftar, en het houdt in dat in de toekomst alle huishoudens gaan betalen per keer dat de grijze bak wordt aangeboden. Hoe minder vaak, hoe minder u betaalt. Om te helpen bij de afval scheiding, krijgt iedereen een grote groene bak voor GFT afval, en worden er extra voorzieningen geplaatst voor het aanbieden van kunststof afval en drankenkartons.

De actie 100-100-100 is bedoeld om met een groep inwoners te werken aan een afvalvrije samenleving. Een gemiddeld gezin in Nederland gooit per week 9 kilo restafval weg, in Goes is dat 10 kilo. Dat willen we graag verminderen.

Op vrijdag 26 januari hebben we met de 100-100-100 groep een startbijeenkomst gehad, met als gastspreker Emily-Jane Townley, die een boek heeft geschreven over leven zonder afval (www.levenzonderafval.com). Het was een inspirerende lezing, waarin Emily Jane heeft verteld wat haar drijfveren zijn en hoe ze boodschappen doet, goed voorbereid met zakjes en potjes om te vullen, zodat ze thuiskomt met haar boodschappen zonder dat ze de vuilnisbak met afval moet vullen.

Ik was juist naar de supermarkt geweest voor mijn wekelijkse boodschappen, en trots dat ik al het fruit had ontdaan van hun plastic verpakking en dit apart heb gehouden om weg te brengen. Maar er valt dus nog veel te leren op afvalgebied. Op 1 februari gaan we van start met de 100-100-100 actie, en het is de bedoeling dat ik, net als iedere deelnemer, wekelijks mijn afval weeg en de resultaten invul op de website. Ik hoop dat het gaat lukken, wilt u op de hoogte blijven, u kunt het volgen via de website en de Facebook pagina.