Loes Meeuwisse 15 oktober 2010

Slecht ter been

Bijna iedere zaterdag ga ik gezellig naar de binnenstad, eerst koffiedrinken bij cafe Pubbles met Dick van der Velde en andere raadsleden en bekenden. Daarna winkelen, vaak kleine dingen, een leuk boek, een cadeautje en wat ik nog meer bedenk. Meestal dan weer terug naar de markt voor groenten, en tenslotte naar Albert Heijn voor nog wat andere boodschappen.  Daarna met een volgeladen fiets terug naar ’s Heer Hendrikskinderen.

De afgelopen weken was dit heel anders: na een operatie aan mijn voet heb ik “loopgips”. Het klinkt alsof je ermee kunt wandelen, maar dat  valt tegen! Ik kan maar kleine stapjes maken en kom heel langzaam vooruit. Na ongeveer 100 meter ben ik uitgeput en moet even zitten. Toch wilde ik op zaterdag  1 en zaterdag 8 september naar de markt, ook omdat het gezellig was met de activiteiten voor de verkiezingscampagne. De VVD ploeg stond bij cafe de Post.

Het was een slopende en leerzame ervaring. De voorbereiding: mijn zoon moest me met de auto brengen want ik kon niet fietsen. Waar het beste af te zetten: bij de Grote Kerk, ingang Korte Kerkstraat is de kortste loopafstand naar de markt. Ik schuifelde door de Korte Kerkstraat, kwam veel bekenden tegen. Iedereen keek naar mijn voet, wat heb jij nou? Tegen de tijd dat ik bij de terrassen aankwam, was ik doodop.  Cafe de Post is juist het verst gelegen terras, dus nog een stukje schuifelen. De mensen die van het zonnetje genoten, keken me meewarig aan.

Gelukkig was het gezellig, ik heb heerlijk op het terras gezeten en de VVD ploeg aangemoedigd. Veel mensen gesproken die langskwamen, een kort poosje kunnen staan. Toen kwam de uitdaging om het toilet te bezoeken. Bij cafe de Post is dat een trap op.  Een hindernis die ik niet kon nemen. Bij de buren van het Postkantoor waren ze zo vriendelijk mij het invalidentoilet op de begane grond te wijzen. Wat een goede voorziening voor mij op dit moment.

Na twee uurtjes ben ik heel langzaam weer terug gewandeld, opgehaald door mijn zoon. Na dit avontuur heb ik de hele middag op de bank gelegen om weer op krachten te komen. Al met al heel leerzaam om te ervaren wat mensen die slecht ter been zijn mee maken! De gladde bestrating op de Grote Markt, zonder oneffenheden is echt een geweldig voordeel.  Ook de mogelijkheid om afgezet te worden dichtbij de Grote Markt is prima. Maar er zijn ongetwijfeld obstakels op andere plekken,  bij beslissingen over inrichting van de stad wordt hierop gelet. Zelf zal ik hier nog meer aandacht aan schenken, wijs geworden door deze ervaring.