Onze opa’s en oma’s, onze ouders, verdienen allemaal de allerbeste zorg op hun oude dag. Dat betekent dat je er op moet kunnen vertrouwen dat het juiste pilletje op het nachtkastje ligt. Maar ook dat er tijd is voor een praatje, een wandeling of het spelen van een spelletje. In veel verpleeghuizen in Nederland gebeurt dit ook. Daar krijgen onze ouderen de verzorging en de liefdevolle aandacht die zij verdienen.

 

Nu er de komende jaren weer meer financiƫle ruimte komt, wil de VVD investeren in de verpleeghuiszorg. Zodat de beste huizen nog beter worden en de slechte huizen mee omhoog trekken. Want over een paar jaar moeten alle verpleeghuizen net zo goed zijn als de allerbesten van nu. Daarom reserveert de VVD 2 miljard om, onder voorwaarden, te kunnen investeren in goed en voldoende personeel in de verpleeghuiszorg.
De VVD wil voorkomen dat het geld gaat naar extra management lagen of andere zaken die niet direct ten goede komen aan goede zorg en extra aandacht voor de bewoners. Daarom gaan we hier actief op sturen en voorwaarden aan stellen.

 
Op heel veel plekken gaat het nu goed. Die goede verpleeghuizen krijgen op dit moment, opvallend genoeg, net zoveel geld als op de plekken waar het niet goed gaat. Wat blijkt? In de verpleeghuizen waar het goed gaat, werkt management dat weet wat er speelt op de werkvloer. In die huizen werken koks die ervoor zorgen dat het er elke avond naar vers gekookt eten ruikt.

 
Wij zijn er van overtuigd dat de meeste verpleeghuisdirecteuren willen dat de zorg voor onze ouderen beter wordt. Tegen al die directeuren bij wie het al goed gaat en die hun verpleeghuis nog beter willen maken zeggen we: kom met je plan, dan krijg je het geld. Bij slecht presterende verpleeghuizen ligt dit anders. Als die directeuren in de komende tijd niet kunnen laten zien dat de zorg verbetert, dan gaat alleen maar extra geld niet helpen. Anders was het al wel eerder gelukt. Tegen die directeuren van de verpleeghuizen die slecht blijven, zeggen we: extra geld is er. Maar alleen als je opstapt.
Dit is volgens de VVD de manier om er zeker van te zijn dat het geld in de verpleeghuizen goed terechtkomt. Zodat bewoners de verzorging krijgen en de warmte en liefde voelen, die we wensen. Voor iedereen.