Vandaag hebben we de klokken van het carillon van de Grote Kerk terug gehangen in de toren. Een fijn moment, want Goes is geen Goes zonder deze klokken.

Waarom zijn de klokken zo lang weggeweest? Als je door Goes loopt, kan je het niet gemist hebben: de Grote Kerk staat als sinds mei 2014 in de steigers. Er heeft een flinke restauratie plaatsgevonden van de toren en aan het carillon. Ook zijn er werkzaamheden verricht aan de daken van de zijbeuken en worden daar leigoten in aangebracht.

 

Vooral de toren was er erg aan toe. Het was van tevoren wel duidelijk dat het hout was aangetast door de boktor. Maar toen de medewerkers van de firma Jurriëns bv de steigers hadden opgebouwd en het oude lood verwijderden, bleek het hout veel erger aangetast dan werd gedacht.

 

In juni 2014 zijn alle klokken verwijderd en voorzichtig op een grote vrachtwagen geladen van de firma Eijsbouts. Ik was erbij om de klokken aan te pakken, toen ze naar beneden werden getakeld. Een bijzonder gezicht, veel mensen bleven even staan, op veilige afstand voor het museum, om te kijken wat er gebeurde. Het voelde als een verlies voor de stad, maar gelukkig wisten we dat de klokken werden gereinigd en weer terug zouden komen.

 

In september wilde ik graag met eigen ogen zien hoe het werk vorderde. Ik ben samen met de heer Den Engelsman, uitvoerder op het werk, naar boven gegaan. Even geen acht slaan op die knikkende knieën, want het is toch wel hoog in de toren. Maar ik werd beloond met een prachtig uitzicht over de stad. En een deskundige uitleg over het verwijderde hout, ik kon met eigen ogen zien hoe mooi de toren weer is opgebouwd. Nu pas werd duidelijk hoe hoognodig de werkzaamheden waren, je wilt je niet voorstellen dat er een balk zou breken en wat dan de gevolgen zouden zijn. Het nieuw aangebrachte koper glom als een spiegel, bijna verblindend in de najaarszon.

 

Inmiddels heeft het koper weer een iets doffere tint, zoals we dat gewend zijn. Vandaag hebben we een groot deel van de klokken terug gehangen in de toren van de Grote Kerk. Alweer op een mooie zonnige dag, onder belangstelling van veel Goesenaren. De grote Tammingaklok is vernoemd naar wijlen onze stadsbeiaardier Sjoerd Tamminga. En vanaf half april zal het carillon weer als vanouds klinken in Goes!

 

Wethoudersblog Loes Meeuwisse