Op donderdag 22 februari 2018 zijn we met vier leden van de VVD op bezoek geweest bij het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis.
Er is veel gebeurd in en rond het ziekenhuis, van een interne reorganisatie tot een verbouwing van het ziekenhuis zelf. Daarom hebben wij een presentatie gehad van de uitgangspunten van het ziekenhuis.

Het ADRZ bedient wel 350.000 mensen verspreid over heel Zeeland en in de zomer nog eens een extra 200.000 toeristen. Ook werken er veel mensen op het industrieterrein Vlissingen Oost die in geval van calamiteiten gebruik maken van een van de locaties van het ADRZ.

Waar in de Randstad verschillende ziekenhuizen staan die onderling patiƫnten kunnen verdelen en zich kunnen specialiseren kan dat hier in Zeeland niet. In het ADRZ moeten altijd alle disciplines aanwezig zijn en er kunnen geen afdelingen dicht. Een griepgolf legt derhalve een grote druk op het ziekenhuis.
Dat het ziekenhuis altijd voor iedereen open moet zijn vereist een hele goede planning en organisatie, veel meer als in gebieden met meer ziekenhuizen is dat hier een enorme uitdaging. We mogen daarom best trots zijn op zo een veelzijdig ziekenhuis, en op het ziekenhuispersoneel dat van veel verschillende disciplines op de hoogte moet zijn.

Het ADRZ wil ook graag blijven samenwerken met andere partijen om de zorg in Zeeland nog beter te maken door goede afstemming met huisartsen en andere zorgverleners, zodat ook in de Zeeuwse kleinere kernen goede zorg mogelijk blijft.

De problemen met het afzetten van bezoekers en patiĆ«nten door busjes en auto’s zijn nu verleden tijd.
Het is even wennen dat men wat verder moet lopen of gebracht moet worden met een rolstoel, maar de situatie bij de ingang is nu rustiger en veiliger. De nieuwe fietsenstallingen zijn bijna klaar en de ingang van het ADRZ is al een echt visitekaartje.

De bereikbaarheid van het ziekenhuis voor personeel en bezoekers is nu ook goed verbeterd met de nieuwe afslag A58. Het scheelt veel dat men niet meer hoeft om te rijden via de Poel of de Vierwegen.Er werd ons nog wel gevraagd mee te denken over het drukke kruispunt voor het ziekenhuis, waar veel auto-, fiets- en wandelverkeer samen komt.

Het openbaar vervoer naar het ADRZ blijft belangrijk. Het OV sluit nu aan op de trein maar er komen veel bezoekers vanuit de dorpen in Zeeland waarvoor het ziekenhuis ook goed bereikbaar moet zijn.

Al met al hebben we veel gehoord en ter overweging meegekregen. Het ADRZ blijft een ziekenhuis in beweging.