Schoon Zeeland is een campagne voor een mooie, schone provincie. En dan bedoelen we een provincie zonder afval op straat, ook wel zwerfafval genoemd. In Goes werken we graag mee aan deze campagne. Daarvoor is het wel nodig dat scholen hier aandacht aan besteden. Het Ostrea Lyceum is altijd heel enthousiast en heeft dit jaar een afvalfietstocht georganiseerd voor 260 eerstejaarsleerlingen.

 

De leerlingen ruimden afval in Goes Zuid op en bezochten een aantal bedrijven. Zo heb ik samen met de medewerkers van de afdeling Openbare Ruimte 20 brugklassers ontvangen bij de werkplaats van de afdeling aan de Troelstralaan. Heel leuk om te doen, de leerlingen hadden al veel meegemaakt voor ze bij ons aankwamen. Mobieltje verloren, ketting er af gelopen, het valt niet meer om heelhuids te arriveren bij de gemeente.

 

We hebben speciaal een grijze container beplakt met een grote sticker, zodat je goed kunt zien dat er nog altijd bijna 40 % zogenaamd GFT (groente, fruit en tuinafval) in de grijze bak zit, bijna 10 % papier etc. Hierover had ik een leuk gesprek met de leerlingen, ze wisten me ook te vertellen dat het papier in de blauwe bak moet en het GFT op de composthoop.

 

 

Een paar stoere types wilden achterop de vuilnisauto staan en proberen hoe het is om een grijze bak te laden, zodat die ook echt geleegd werd in de auto. En waarom hebben we soms een zijlader en soms een achterlader? En waarom moet je het plastic afval wegbrengen en is daar geen bak voor? En wat kost dat allemaal? Goede vragen, die we binnenkort ook met de gemeenteraad gaan bespreken. Voor de leerlingen en ook voor de medewerkers van de gemeente en voor mij was het een leuke bijeenkomst.

Loes Meeuwisse,
wethouder